lauantai 25. joulukuuta 2010

SUMMA SUMMARUM

Joulua edelsi vimmattu siivous-, sisustus- ja ruuanlaittohässäkkä, niin kuin aina. Tänä vuonna tahtia kiihdytti entisestään aatonaatolle langenneet laskettelukeskuksen talkootyöt. Kotijoukko heilutteli mattoja lumihangessa ja jynssäsi vessan kaakeleita, liinoja silitettiin metritolkulla ja koristeita soviteltiin paikoilleen, kuuselle tehtiin tilaa ja kaappeja raivattiin.

Päivän päätteeksi alkoivat vihdoin keittiönkomeron hyllyt täyttyä jouluruuista, kinkkukin oli paistettu ja kuorrutettu. Keittiöön levitettiin puhtaat räsymatot ja pöydän yläpuolella olevaan kynttelikköön tehtiin havukranssi. Hyasintit tuoksuvat eteisessä ja kaapin päälle laitettiin olkipukki. Kolmikerroksinen himmeli pyörähtelee hiljalleen vanhan kirjoituspöydän yläpuolella.

Aatto valkeni kylmänä ja lumisena. Lyhtykynttilät ja muut ulkotulet sytytettiin iltapäivän aikana. Pitkä pirttipöytä sai ylleen isoäidin antaman kauniin joululiinan. Odotetut jouluvieraat saapuivat sinisen hämärän laskeutuessa ja aloimme yhdessä valmistaa juhla-ateriaa. Kesken glöginjuomisen alkoi eteisestä kuulua kovaäänistä koputusta ja töminää. Vaivalloisesti etenevä valkopartainen ja kiltinoloinen ukkeli lampsi sisälle säkkiä raahaten. Oli kuulemma saanut vihiä tontuilta, että tässä talossa olisi kilttejä lapsia...

Ennen lahjojen avaamista käytiin kuitenkin runsaaseen ja kauniisti katettuun joulupöytään, joka koostui useista kalalajeista ja keitetyistä perunoista, mädeistä ja paahtoleivistä, kinkusta ja laatikoista, rosollista ja uunijuustosta sekä monista, monista muista herkuista. Pitkän ja rauhallisen aterioinnin jälkeen siirryttiin olohuoneen puolelle soittamaan ja laulamaan. Lapset saivat vihdoinkin avata saamiaan paketteja, joista paljastui juuri sopivasti tarpeellisia ja hauskoja lahjoja. Miten se joulupukki osaakin aina tuoda niin osuvia lahjoja..? Lasten iloa ja riemua oli vanhemmankin väen helppo seurata ja siihen yhtyä.

Tänään aamulla nukuttiin pitkään ja herättiin leikin ääniin viereisessä huoneessa. Lapset olivat nousseet jo aikaisemmin touhuamaan uusilla leluillaan. Tiedossa on mukavan rauhallinen oman perheen löysäilypäivä ilman velvoitteita. Pitkiä elokuvia, suklaakonvehteja, kävelylenkkejä, yhdessäoloa. Rauhaisaa joulua.